Pojištění kola nebo elektrokola proti krádeži. Má to smysl?

Majitelů jízdních kol přibývá

S příchodem pěkného počasí můžeme na našich komunikacích potkat stále více cyklistických nadšenců, kteří se rozhodli koupit nové kolo či elektrokolo. Potvrzují to nejen sami uživatelé, ale i prodejci jízdních kol, kteří uvádí, že po pandemii koronaviru zájem o kola, a především elektrokola, raketově vzrostl. V loňském roce se jich totiž prodalo více než 100 000 kusů.

Navíc se potvrzuje, že lidé do svých nových kol a elektrokol jsou ochotni investovat stále více peněz a často se jedná i o desetitisícové částky. Kvalitních jízdních kol s pořizovací cenou menší než 20 000 Kč najdete jen velmi málo. Naopak horní hranice je řádově ve stovkách tisíc a není zvláštností, že cena kola se může vyšplhat na pořizovací cenu malého osobního auta.

pojištění elektrokola

Počet odcizených elektrokol stoupá

Bohužel zájem o kola neroste jen ze strany cyklistů, ale i zlodějů.

Nárůst počtu odcizených jízdních kol eviduje i samotná Policie ČR. V roce 2019 bylo nahlášeno 5 106 odcizených kol. Do statistik se ale počítají pouze odcizená jízdní kola, která byla nahlášena policii. Odhaduje se však, že skutečné množství odcizených jízdních kol může být až třikrát vyšší. V takovém případě by pak ročně bylo odcizeno více než 15 000 jízdních kol.

Kromě rostoucího počtu ukradených kol, vzrostla také výše škod za odcizená kola, která se v loňském roce vyšplhala až na 135 milionů korun.

Proto je důležité připravit se dřív než bude pozdě. Pojištění kola proti krádeži Vám dokáže ušetřit desítky tisíc a navíc můžete získat i asistenční služby pro případ poruchy či nehody.

Pojistěte si své elektrokolo proti krádeži a získejte cyklo asistenci zdarma

Rostoucí popularitu jízdních kol samozřejmě zaznamenaly i pojišťovny, a tak je již samozřejmostí, že nabízí pojištění kol, a to nejen proti odcizení. Pojištění kola a elektrokola proti krádeži dokáže být velmi užitečné a dokáže zachránit desítky tisíc. O tom, že je kolo pojištěno pokud je v době odcizení v domě či domácnosti není sporu, ale výše limitů se mohou mezi pojišťovnami lišit. Stejně tak se liší podmínky a limity, za kterých je kolo pojištěno mimo místo pojištění (dům či byt). Navíc pojišťovny mají jasně stanoveny podmínky, jakým způsobem musí být kolo zabezpečeno, nebo co je potřeba nezbytně udělat ihned po odcizení.

A právě při výběru pojištění je doporučeno obrátit se na poradce, který dokáže vybrat vhodné pojištění a upozornit na vše potřebné. Poradci s takovým typem pojištění mají zkušenosti a dokáží zájemcům o pojištění předat potřebně informace.

V nabídkách pojišťoven se dokonce objevuje možnost sjednání cyklo asistence při poruše či nehodě. Tuto službu si cyklisté velmi pochvalují, protože je jim poskytnuta pomoc právě ve chvíli, když se něco stane.

Cyklo asistence dokáže odstranit poruchu, postará se o odborný servis, nebo poradí v případě nehody. Asistence jsou velmi oblíbené u řidičů motorových vozidel a stále více je oceňují a využívají samotní cyklisté.

Pojištění odpovědnosti

Neméně důležitou součástí cyklistiky je i odpovědnost za škody způsobené jízdou či užíváním kola. Již se stalo mnoho případů, kdy dopravní nehodu nebo škodu na majetku způsobil právě cyklista. Dopravní nehody či újma na majetku se může stát každému a škody (např. při újmě na zdraví) se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. I toto však lze vhodným pojištění zajistit. Příkladem může být dopravní nehoda, kdy cyklista neopatrně sjel z cyklostezky na vozovku nebo nezvládl jízdu ve městě a srazil chodce. Stále častější jsou také střety dvou cyklistů na přeplněné cyklostezce.

Poradíme Vám s výběrem pojištění

Vybrat správně jízdní kolo je nesnadný úkol a ve většině pomůže rada odborníka, zkušeného cyklisty, nebo samotného prodejce. Ne jinak je tomu s výběrem správného pojištění kola.

Jen skuteční a zkušení odborníci dovedou vybrat a doporučit to správné pojištění, neboť jen oni znají všechny důležité parametry, reference a sami se dokážou podělit o své zkušenosti, nebo zkušenosti s daným typem pojištění ze strany svých klientů. A právě proto jsme tady my.

Proto nás neváhejte kontaktovat. Rádi Vám zodpovíme Vaše dotazy a vše vyřídíme na základě Vašich požadavků!