aneb konzultant ST Consult na startu nejdelšího závodu v ČR po boku hadicapovaných

Už po několikáté v řadě se jeden z našich konzultantů, Petr Mazura, postavil na start nejdelšího cyklistického závodu v České republice, s názvem Metrostav handy cyklomaraton, o délce 2.222 km, s limitem 111 hodin a tentokrát se v cíli postavil dokonce i na stupně vítězů. Jen pro doplnění a pro přiblížení náročnosti závodu – trať závodu je naplánována kolem celé České republiky, zavítá do všech krajů a jede se bez přerušení, a tedy non-stop, ve dne v noci, za každého počasí a povinné průjezdní body (letos ve znamení vodních děl) se zaznamenávají skenováním QR kódů. Každý tým má vlastní taktiku a složení týmů je libovolné, max. však o osmi členech.

Závod samotný patří do seriálu akcí s charitativním podtextem, to vše pod značkou Cesta za snem, jehož hlavní tváří je Heřman Volf, handbiker upoutaný na invalidní vozík. Hlavní myšlenkou je podpora handicapovaných, a tedy lidí, kteří prodělali závažný úraz či onemocnění a jsou v mnoha případech odkázáni na pomoc ostatních. V každém závodním družstvu, nebo chcete-li týmu, musí být minimálně jeden handicapovaný, bez ohledu na závažnost následků úrazu či nemoci.

Ve startovním poli se tak můžete setkat s cyklistou s jednou nohou, handbikerem s ochrnutou spodní částí těla, či cyklistkou bez ruky a mnohými dalšími, jejichž příběhy mnohdy dokážou přivodit až husí kůži, ale zároveň mohou být pro mnohé inspirací, protože svůj boj nevzdali a i nadále vedou, byť ne plnohodnotný, ale kvalitní život.

Náš konzultant Petr Mazura se letos postavil na startovní čáru coby člen týmu Praha – Na kole dětem, po boku známých jmen jako je např. Josef Zimovčák (velocipedista, mistra světa, účastník Tour de France a zakladatel nadace Na kole dětem), Michal Stark (handicapovaný cyklista s jednou nohou, 6 násobný účastník paralympijských her, mistr světa, t.č. starosta obce Jeneč), Vít Šimral (pražský radní s gescí pro sport a rozvoj podnikání), Pavel Richrt (zastupitel Hl. města Prahy), Vladimír Folber (právník Hl. města Prahy), Andrey Čechové (bývalé reprezentantky v dráhové cyklistice) a Vaška Vorlíčka (zaměstnance Magistrátu Hl. města Prahy). Tato velmi silná a hlavně usměvavá parta pak společně vybojovala úžasné třetí místo, když až do poslední chvíle bojovala dokonce o druhé místo s týmem WeLoveCycling, kterou vedl známý handicapovaný cyklista a moderátor sportovních zpráv, Jirka Ježek.

Všichni zúčastnění a hlavně handicapovaní zaslouží obdiv a respekt.

A jaká byla slova našeho konzultanta v cíli? Petr vystihl nejen závod, ale vše kolem těmito slovy: “Bylo mi ctí postavit se na start tohoto závodu po boku takových jmen a jsem velmi rád že jsme v cíli ve zdraví a závod jsme si moc užili. Jsem moc rád, že se takový závod pořádá a jeho hlavním smyslem je podpora těch, kteří pomoc potřebují a jsem vděčný za to, že jsem zdráv a uvědomuji si cenu zdraví, no na druhou stranu je to velmi inspirující. Dříve jsem si myslel, že závažnou nemocí či úrazem život končí, nyní vím, že v současné době existuje mnoho možností být zpátky ve hře. Navíc je to pro mě zajímavá zkušenost i z profesního hlediska, neboť jsem si vyslechl spoustu příběhů handicapovaných, i to, jak jim pomohla kvalitní a svědomitá práce poradců a následná pomoc ze strany pojišťoven. Celý týden byl neskutečně inspirující”.

A jen drobná rekapitulace na závěr. Tým Praha – Na Kole dětem dokončila závod s časem 3 dny, 5 hodin, 50 minut a 31 sekund. Dovedete si to představit? Objet celou Českou republiku, více než 2.000 km, za takovou chvíli? A co teprve např. bez nohy?