Určitě jste to zažili i vy. Chcete si pořídit vlastní bydlení, modernizovat dům či byt. Těšíte se na nové bydlení, už se vidíte na terase a děti na zahradě. Na druhou stranu ale přemýšlíte i nad hypotékou, úroky, dobou splatnosti a dalšími parametry, které ovlivňují výši splátky a tím i rodinný rozpočet. Říkáte si, že čím více budete platit, tím rychleji hypotéku splatíte a pak si budete užívat. Váš život se ale začíná měnit na pomyslné Až zaplatím hypotéku, začnu spořit dětem, až zaplatím hypotéku, zajedeme si na dovolenou, až zaplatím hypotéku, pak si něco našetřím i na penzi… Přitom to tak nemusí vůbec být…

Umíme totiž vyřešit vaše bydlení i pomyslné AŽ současně!

Přitom řešení je:

  • – ekonomicky výhodnější
  • – bezpečnější
  • – svobodnější

A v čem spočívá?

Základem úspěchu je finanční plán, který vám zdarma vypracuje finanční poradce ST Consult. Na příkladu pana Tomáše Váhavého a Michala Zodpovědného si ukážeme některá obecná pravidla, která vám pomohou zbavit se pomyslného „AŽ“.

Tomáš Váhavý

Pan Tomáš Váhavý nebyl příliš spořivý a rád si užíval peněz a života. Musel však řešit bydlení a tak si vzal v 25 letech hypotéku na 20 let ve výši 1,5 milionu korun (měsíční splátka 7 731 Kč), kterou se mu podařilo splatit ve 45 letech. Teprve v tomto věku se rozhodl, že si bude spořit peníze na penzi a investoval měsíčně 3 000 Kč do podílového fondu. Za 17 let si tímto způsobem naspořil při průměrném zhodnocení 7 % částku 1 170 379 Kč.

pan tomas

Michal Zodpovědný

Naproti tomu byl pan Michal již od mládí velmi zodpovědný a investoval měsíčně částku 2 000 Kč již od svých 25 letech do podílových fondů. V 32 letech se rozhodl investování ukončit a vzít si hypotéku. Za předcházejících sedm let investování se mu podařilo zhodnotit při průměrné výši 7 % svoje peníze a získal částku ve výši 215 998 Kč. Tyto peníze si nevybral a nechal je „pracovat“ v podílovém fondu. Po 30 letech, tedy v 62 letech věku, si vybere částku 1 753 147 Kč. Další peníze na penzi získá pan Michal následujícím způsobem. Na radu finančního poradce si vzal hypotéku 1,5 milionu korun na delší dobu, než pan Tomáš a to na 30 let. Měsíčně tak bude platit méně než Tomáš a to 5 696 Kč. Rozdíl mezi Tomášovou a jeho měsíční splátkou ve výši 2 035 Kč pak investuje do podílových fondů a tak získá v 62 letech částku 2 482 641 Kč.

pan michal

Celkem tak bude mít pan Michal v 62 letech 4 235 788 Kč, což mu stačí, aby měl po dobu 20 let měsíční rentu 25 000 Kč.

4 klíčová pravidla:

– základem úspěchu je finanční plán, jakási mapa životních cílů. Životními cíli rozumíme touhu po novém bydlení, zajištění kvalitního studia pro děti, může mít podobu vysněné dovolené či užívání si v penzi. Podle finančního plánu se budou řídit vaše finance.

– platí, že čím dříve začnete s plánováním a investováním, tím lépe

– důležitá je dlouhodobost a pravidelnost

k

– určitě je lepší si vzít hypotéku na delší dobu s nižší měsíční splátkou (pan Michal) než krátkodobou s vysokou měsíční splátkou (pan Tomáš). Volné peníze pak investujete a tak se zbavíte svého AŽ.

V případě dotazů se neváhejte obrátit na finančního poradce ST Consult. Ten vám poradí a pomůže vybrat vhodné nástroje k tomu, abyste bydleli a zároveň nemuseli řešit vaše „AŽ“. Volejte kdykoliv, případně se obraťte na naši informační linku: 730 190 222.