Vychutnat si v klidu a v pohodě svoji vysněnou dovolenou si přeje většina Čechů. Máme pro vás 7 rad, díky kterým budete odjíždět s klidem a získáte jistotu, že vás ani na dovolené nic nepřekvapí.

.

  • Rada č. 1 – Nezapomeňte si uzavřít cestovní pojištění do zahraničí. U nás již od 13 Kč na den s možností rychlého on-line vyřízeníNově nabízíme i připojištění asistenčních služeb vozidla k cestovnímu pojištění a to od 37 Kč na den.
  • Rada č. 2 – Prověřte si, zda cestovní pojištění kryje náklady spojené s teroristickým útokem.
  • Rada č. 3 – Zabezpečte před odjezdem svůj majetek – sjednejte si, nebo si aktualizujte majetkové pojištěníUmíme pojistit i odcizení kola mimo uzamčené prostory vašeho bydliště.
  • Rada č. 4 – Pokud nemáte pojištění odpovědnosti, sjednejte si ho!
  • Rada č. 5 – Zkontrolujte úrazové pojištění dětí.
  • Rada č. 6 – Překontrolujte si platnost povinného ručení, případně uzavřete havarijní pojištění po dobu dovolenéDovedeme pojistit i ztrátu, odcizení nebo poškození sportovního vybavení z vašeho automobilu.
  • Rada č. 7 – Poradíme vám, jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí. Přesný postup si vytisknete a budete mít uschovaný v autě. V případě nehody vám pomůže.

TIP na závěr: eKukátko – pomocník, který vás ochrání v případě ztráty dokumentů

Využijte elektronický šanon eKukátko a uložte si zde fotokopie důležitých dokumentů jako pas, řidičský průkaz, technický průkaz nebo kartičku od zdravotní pojišťovny. Nemusíte se bát, že vám ztráta těchto dokumentů zkomplikuje cestu z dovolené domů.

Klienti společnosti ST Consult se mohou ZAREGISTROVAT. Je to snadné a zdarma. V případě, že nejste klienty společnosti ST Consult, kontaktujte nás.

Pro více informací kontaktujte poradce ST Consult, který vám poradí, jak se připravit na dovolenou. Volat můžete také informační linku 730 190 222.

  • Rada č. 1 – Nezapomeňte si uzavřít cestovní pojištění do zahraničí. U nás již od 13 Kč na den a s možností rychlého on-line vyřízení. Vyplatí se to! Nově nabízíme i připojištění asistenčních služeb vozidla.

Nemít cestovní pojištění se v dnešní době nevyplácí, protože ceny lékařských zákroků v zahraničí dosahují velmi vysokých částek a přitom denní pojistka se dá pořídit již od 13 Kč na den a on-line z pohodlí domova (sjednat zde). Nově jdou sjednat v rámci cestovního pojištění i asistenční služby motorového vozidla, což se vzhledem k ceně oprav a případného odtahu vozidla ze zahraničí určitě vyplatí. Asistenční službu je možné si připojistit již od 37 Kč na den.

Ze statistických údajů vyplývá, že je v zahraničí ošetřeno kolem 72 000 českých turistů a průměrné náklady na ošetření činí téměř 19 000 Kč. Pro představu přinášíme orientační ceník některých lékařských zákroků (viz níže).

Víte, co má obsahovat správné cestovní pojištění? Odpověď naleznete zde. Určitě se neřiďte jen podle ceny, ale spíše podle toho, co a jaké limity plnění pojišťovny hradí.

Pro zajímavost uvádíme nejčastější lékařské zákroky v zahraničí a jejich průměrné ceny:

  • – Běžné onemocnění – chřipka, nachlazení, infekce z vody, zažívací potíže (v Evropě) 5 000 Kč – 10 000 Kč
  • – Drobná zranění (šití), popáleniny (Evropa) 5 000 – 10 000 Kč
  • – Akutní zubní ošetření zánětu (Evropa) 10 000 – 20 000 Kč
  • – Zlomenina končetiny – RTG, sádra (Evropa) 20 000 Kč
  • – Operace slepého střeva, převoz do ČR – Evropa 300 000 Kč
  • – Operace slepého střeva (USA) 500 000 Kč
  • – Akutní operace srdce s následnou repatriací (USA) 1 800 000 Kč
  • – Letecká repatriace zemřelého z Afriky 270 000 Kč
  • – Repatriace zemřelého automobilem z Itálie 130 000 Kč
Pozn. Ceny se mohou lišit podle zemí a dle typu zařízení.

Nejvyšší výskyt pojistných událostí českých turistů byl v minulých letech v Chorvatsku, v Turecku, v Bulharsku, v Itálii, v Rakousku, na Slovensku, v Egyptě, v Řecku, v USA a v Kanadě.

  • Rada č. 2 – Prověřte si, zda cestovní pojištění kryje náklady spojené s teroristickým útokem

V případě, že se chystáte do zemí, které se staly v poslední době terčem teroristických útoků, doporučujeme si určitě sjednat cestovní pojištění, které takováto rizika kryje. Pozor si dejte na nastavení limitů a pak na výluky, které se v pojištění objevují a někdy se mohou vztahovat i na teroristické útoky.

  • Rada č. 3 – Zabezpečte si před odjezdem svůj majetek – sjednejte si, nebo si aktualizujte majetkové pojištění

Prázdniny a dovolené jsou obdobím, kdy mnohem častěji opouštíme své domovy, jenž se tak stávají více zranitelnými. To bohužel potvrzují i statistiky. Ty udávají, že v období letních dovolených a prázdnin dochází oproti ostatním měsícům k nárůstu případů vykradení nemovitostí. Např. v roce 2016 bylo za celý rok vykradeno 6 095 nemovitostí a bytů, z toho na období prázdnin připadla zhruba ¼ vykradení. Nepodceňujte proto zabezpečení svého domova a před odjezdem na dovolenou:

  • Ujistěte se, že je váš domov řádně uzamčen a zabezpečen (zavřená okna, uzamčené dveře…).
  • Překontrolujte si, že máte sjednáno pojištění majetku (především proti krádeži, vandalismu a živelním událostem).
  • Doporučujeme nezmiňovat se nikde (zejména na sociálních sítích) o tom, že jste nebo se chystáte na dovolenou.
  • Klíče od bytu svěřte spolehlivému sousedovi nebo příbuznému, který bude váš byt pravidelně kontrolovat a vybírat poštovní schránku.
  • Nezatahujte závěsy, rolety a žaluzie.
  • Pro jistotu si zdokumentujte své cenné věci (udělejte si seznam + foto), případně sepište výrobní čísla přístrojů.
  •  Rada č. 4 – Pokud nemáte pojištění odpovědnosti, sjednejte si ho

Protože v období dovolených a o prázdninách jsou dospělí a potažmo hlavně děti mnohem více aktivní, hrozí v tomto období mnohem častěji nebezpečí, že svou aktivitou způsobí škodu – např. dítě při návštěvě hradu zničí vystavený exponát, dospělý srazí na kole bruslaře a způsobí mu zranění. Zkontrolujte si proto ještě před prázdninami a dovolenou, zda máte sjednánu odpovědnost za újmu v běžném občanském životě.

Odpovědnost za újmu v běžném občanském životě se vztahuje na škody způsobené:

  • – v občanském životě – např. rozbijete v prodejně zboží, děti shodí na návštěvě počítač nebo sousedovi rozbijí při hře okno
  • – způsobené vaším zvířetem – např. pes pokouše při venčení druhého člověka
  • – v souvislosti s cyklistikou nebo jiným rekreačním sportem – např. srazíte na kole bruslaře a způsobíte mu zranění

POZOR, zvláště při cestě do zahraničí by pojištění odpovědnosti mělo být součástí cestovního pojištění, protože především v cizině se mohou nejen výše zmiňované případy hodně prodražit…

  • Rada č. 5 – Zkontrolujte si úrazové pojištění dětí

Ze statistických údajů vyplývá, že nejvíce úrazů je u dětí během prázdnin. Proto si nezapomeňte zkontrolovat, zda máte sjednáno úrazové pojištění dětí. K nejčastějším příčinám úrazů u dětí patří:

  • – pády,
  • – dopravní nehody,
  • – působení neživotné síly,
  • – opařeniny a popáleniny.

Ze statistických údajů z roku 2016 vyplývá, že bylo v ČR ošetřeno lékařem téměř 330 000 dětí.

  • Rada č. 6 – Překontrolujte si platnost povinného ručení, případně si uzavřete havarijní pojištění po dobu dovolené

Pokud se chystáte autem do zahraničí a nemáte sjednáno havarijní pojištění, doporučujeme vám uzavřít si krátkodobé havarijní pojištění. To vám nejen zaplatí škodu na vašem vozidle (a to i v případě, že jste nehodu sami způsobili), ale především budete mít ve většině případů k dispozici i rozsáhlejší asistenční služby – odtah, vyproštění, opravu apod. To je hlavní důvod, proč se vyplatí si krátkodobé havarijní pojištění na dovolenou vyřídit. Je totiž jen málo nepříjemnějších situací, než když musíte stát u dálnice a řešit s místními úřady a společnostmi, že potřebujete pomoci (jazyková bariéra, úroveň a rychlost služeb apod.). V případě, že máte krátkodobé havarijní pojištění, tak obvykle stačí zavolat na pojišťovnu, která vám s vyřešením situace pomůže. Více informací získáte a akční nabídku vám zpracuje finanční poradce ST Consult. Neváhejte a kontaktujte ho!

  • Rada č. 7 – Víte, jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí? Připravili jsme pro vás pomůcku – vytiskněte si ji zde

V případě, že o dovolené vyrážíte do zahraničí automobilem, nezapomeňte:

1) na kontrolu platnosti zelené karty;

2) nechat si před cestou zkontrolovat technický stav vozidla;

3) uzavřít si cestovní pojištění;

4) mít dostatek hotovosti a kontaktní údaje na důležité instituce v zahraničí (ambasáda, číslo policie apod.);

5) překontrolovat si rozsah asistenčních služeb;

6) v případě, že nemáte havarijní pojištění, sjednat si pojištění aspoň na dobu dovolené – kontaktujte proto svého finančního poradce!

Platnost zelené karty

U zelené karty si nejdříve ověřte, jakou územní platnost smlouvy k povinnému, případně havarijnímu pojištění, máte. Povinné ručení platí na území podle zelené karty, u havarijního pojištění to bývá většinou Evropa, ale sjednat si lze jen území ČR. Pokud nemáte sjednané celoroční havarijní pojištění, může pro vás být řešením krátkodobé havarijní pojištění, třeba na dobu dovolené v zahraničí. Povinné ručení nebo havarijní pojištění vždy kryje zdarma určitý rozsah asistenčních služeb, ale nabídky jednotlivých pojišťoven se liší. Proto si ověřte limity plnění.

Při cestě do zahraničí je dobré mít u sebe raději dvě zelené karty (originál a kopii), aby se vám pak nestalo, že po nehodě vám kartu odejmou, a domů už byste se vraceli bez ní, čímž byste riskovali další vážné potíže při případné silniční kontrole, neboť byste policii nemohli doložit, že je auto řádně pojištěno.

Co dělat, když způsobíte v zahraničí vozidlem škodu

Pokud máte tu smůlu a stal jste se v zahraničí účastníkem dopravní nehody, při které jste způsobil škodu, sdělte poškozenému následující údaje:

  • – své jméno, příjmení a bydliště;
  • – jméno, příjmení a bydliště nebo obchodní jméno a sídlo vlastníka vozidla, kterým byla škoda způsobena;
  • – obchodní jméno a sídlo pojistitele, u něhož bylo uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a číslo pojistné smlouvy;
  • – registrační (státní poznávací) značku vozidla, kterým byla škoda způsobena;
  • – číslo zelené karty.

S ostatními účastníky dopravní nehody vyplňte Evropský záznam o dopravní nehodě. Pro záznam o dopravní nehodě zkuste použít tiskopis v jazyce země, kde škoda nastala, nebo v jazyce dalšího účastníka nehody. Nebudete-li jej mít k dispozici, nevadí, použijte svůj v češtině, který byste měli vozit všude s sebou jako součást vybavení vozu. Vyplňte čitelně všechny body, volná pole proškrtněte. Nezapomeňte také uvést všechny svědky nehody, označit místa poškození vozidel, vyplnit součet označených políček, určit vozidla a označit hlavní a vedlejší silnice, uvést počet příloh. A to nejdůležitější – záznam musí být podepsán všemi účastníky nehody!

Všechny kopie se musí shodovat, nic proto nedoplňujte dodatečně. Nikdy nepodepisujte žádný dokument, kterému nerozumíte, případně doplňte své vyjádření v češtině. Při jakékoliv dopravní nehodě ihned zavolejte asistenční službu pojišťovny, která vám pomůže. Motoristé by neměli nikomu platit škodu v hotovosti, povinné ručení v zahraničí potvrzuje zelená karta. Když zaplatíte škodu v hotovosti, nemáte o tom žádný doklad a nemůžete požadovat proplacení škody po pojišťovně.

A co dělat, když někdo nabourá v zahraničí vás?

Pokud jste v roli poškozeného a škoda bude hrazena z povinného ručení viníka, napište si:

  • – jeho jméno, příjmení a bydliště;
  • – jméno, příjmení a bydliště nebo obchodní jméno a sídlo vlastníka vozidla, kterým byla škoda způsobena;
  • – státní poznávací (registrační) značku a mezinárodní rozeznávací značku země registrace vozidla, kterým byla škoda způsobena;
  • – obchodní jméno a sídlo pojistitele, u něhož bylo uzavřeno pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla;
  • – číslo pojistky, případně číslo zelené karty.

I v tomto případě je nutné vyplnit Evropský záznam o dopravní nehodě. Je dobré volat vždy na místo nehody policii, která nehodu vyšetří a provede dokumentaci. Vhodné je také zajistit si svědky nehody.

Co s poškozeným vozidlem?

Počítejte s tím, že policie v některých státech může nařídit odtah vašeho poškozeného nebo porouchaného vozidla z důvodu zajištění bezpečnosti provozu nebo když dojde ke zranění řidiče a jeho transportu do nemocnice. V tom případě si od policie zajistěte dokument o šetření události.

Pravděpodobnější však je, že si odtah vozidla budete zajišťovat přes asistenční službu své pojišťovny, případně si vozidlo necháte v zahraničí opravit. V případě opravy vozidla pořiďte fotodokumentaci škody, ve které nesmí chybět dvě úhlopříčné fotografie vozidla jako celku, registrační značka, VIN vozidla a detaily poškozených částí vozidla.

Nezapomeňte si převzít fakturu od zahraniční opravny a zdokumentovat poškozený díl. Je-li to vzhledem k velikosti náhradního poškozeného dílu možné, dopravte jej zpět do ČR.

Nezapomeňte také na asistenční službu!

První pomocnou rukou v případě nehody jsou asistenční služby, které bývají součástí každé smlouvy o povinném ručení i havarijním pojištění. DOPORUČUJEME kontaktovat je co nejdříve přímo z místa události! Operátor bude při hovoru potřebovat číslo vaší pojistné smlouvy, RZ vozidla, popřípadě jeho VIN. V případě poškození vozidla asistenční služba pomůže s odtahem do nejbližšího autorizovaného servisu. S asistencí můžete počítat i v případě potřeby sešrotování vozidla nebo jeho uskladnění a následného odtahu do ČR.

Po návratu z ciziny neprodleně telefonicky informujte o nehodě pojišťovnu.

Nechte si svoje asistenční služby před cestou do zahraničí překontrolovat finančním poradcem, který vám zjistí, zda jsou limity asistenční služby nastaveny dostatečně pro vaši cestu. Počítejte s tím, že odtah vozidla z Chorvatska do 1 000 km vzdáleného domova může vyjít na 15 i více tisíc korun.

Další informace vám poskytnou a konkrétní nabídku připraví poradci ST Consult. Volat můžete také informační linku 730 190 222.