Využijte stávajících příznivých podmínek, které doposud panují na hypotečním trhu. Brzy dojde ke změnám, které úvěry pravděpodobně prodraží. S úrokem již od 1,49 % p. a. je nyní velmi vhodná doba si pořídit byt a bydlet ve vlastním, případně začít s rekonstrukcí nebo si pořídit nemovitost na pronájem a zajistit si tak rentu na penzi. Nikdy také není pozdě refinancovat svůj stávající úvěr a ušetřit desítky tisíc.

Proč je vhodná doba pro hypotéku?

  • Úrokové sazby jsou od 1,49 % p. a.
  • Peníze čerpáte klidně až za 24 měsíců, ale hypotéku si vyřídíte nyní za výhodných podmínek (nízká úroková sazba).
  • Je až 10letá garance výše úrokové sazby (nyní úrok od 1,89 % p. a.).
  • Banky poskytují řadu výhod (např. vyřízení bez poplatků, odhad zdarma…).
  • Je těžké odhadnout, co s finančními trhy udělá Brexit.
  • Přijetím zákona o spotřebitelských úvěrech dojde ke změnám (zvýší se úroky, zpřísní se kritéria pro přidělení hypotéky).

Zákon o spotřebitelských úvěrech již prošel sněmovnou a senátem a předpokládá se, že zásadním způsobem promění trh s hypotékami. Dojde totiž k několika významným změnám:

100% hypotéka končí

Nově již banka neposkytne hypotéku na celou koupi nemovitosti, tedy na 100 procent částky z ceny nemovitosti, ale maximálně na 90 %. Pro žadatele o hypotéku to znamená, že bude buď potřebovat mnohem více naspořených peněz, nebo si bude muset půjčit peníze jinde.

Nemovitost na pronájem

U pronájmu bude maximální možná hypotéka 60 % z ceny nemovitosti.

Předčasné splacení

Bude možné úvěr předčasně splatit za příznivějších podmínek než nyní. Tím ale banky přijdou o část svých zisků, které si budou chtít nahradit jinde. Spekuluje se proto, že dojde k určitému zvýšení úrokových sazeb.

Zpřísnění kritérií pro přidělování hypoték

Dojde k důslednějšímu posuzování příjmů.

Výčet změn, které zákon přinese, není úplný. Na některé zájemce o bydlení či stávající majitele hypoték bude mít pozitivní dopad, jiných se dotkne negativně.

Informujte se na aktuální sazby a změny vyvolané spotřebitelským zákonem u svých poradců, kteří posoudí vaši situaci a poradí vám. Využít můžete také naši informační linku na tel.: 775 739 001.