Konec roku se pomalu blíží. Využijte ještě šance „šáhnout“ si na státní příspěvek, daňový odečet či jinou výhodu, pokud splníte stanovené podmínky. Abyste o tyto příležitosti nepřišli, připravili jsme si pro vás 6 doporučení, na co nezapomenout před koncem roku, na co si dát pozor a co by vám z pohledu financí nemělo uniknout!

Stavební spoření

U stavebního spoření doplatit celoroční platby účastníka stavebního spoření tak, aby získal státní podporu (roční vklad 20 000 Kč zajišťuje maximální státní podporu). Pozor, peníze musí být připsané na účtu stavební spořitelny do 31. 12. 2015.

Pojištění majetku

Zkontrolujte si stav pojištění svého majetku, prověřte si, jak dlouho máte uzavřenu svoji smlouvu! Pokud je starší než 4 roky, je nejvyšší čas smlouvu aktualizovat tak, aby nedošlo k podpojištění vašeho majetku. V důsledku nového občanského zákoníku si nechejte také zkontrolovat výši vašich limitů občanské odpovědnosti a odpovědnosti majitele nemovitosti ve smlouvách o pojištění majetku! Se změnou občanského zákoníku mohou být některé limity nedostačující vzhledem k novým nárokům poškozených.

Penzijní připojištění (doplňkové penzijní spoření)

Za rok 2015 máte možnost využít daňový odečet za spoření na penzi ve výši až 12 000 Kč, pokud zaplatíte příspěvek vyšší než 12 000 Kč (tzn. nad 12 000 Kč až do 24 000 Kč). Pokud chcete daňový odečet využít, musí prostředky na příslušný účet dorazit do 31. 12. 2015 a navíc o tomto záměru musíte vaši penzijní společnost informovat (v případě, že možnost mimořádných vkladů koncem roku nemáte ve své smlouvě již sjednánu).

Povinné ručení

Zde si zkontrolujte, zda je vaše zelená karta aktuální a jestli je platná, případně jaké máte asistenční služby. Víte například o rozsahu svých asistenčních služeb?

Životní pojištění

V případě životního pojištění si pohlídejte doklad o vyčíslení daňové úlevy od jednotlivých pojišťoven, které vám budou v novém roce zasílány pro vaše účetní. K 1. 1. 2015 došlo ke změně podmínek pro možnost odečítání pojistného placeného do životního pojištění z daňového základu (stejně tak u příspěvků zaměstnavatele do soukromého životního pojištění) a také ke změně podmínek pro zpětné dodanění při porušení podmínek stanovených zákonem o dani z příjmu. Pokud si nejste jisti, zda vaše smlouva i po změnách splňuje podmínky pro odečítání z daní, případně pokud jste na smlouvě v roce 2015 provedli nějaké změny, výběry prostředků nebo jste třeba smlouvu životního pojištění ukončili a nevíte, zda to má nějaké dopady v daňové oblasti, kontaktujte svého finančního poradce. Můžete se tak vyhnout případným nepříjemnostem ve vztahu k finančnímu úřadu.

Cestovní pojištění

Čas zimních dovolených se blíží, takže pokud vyrážíte na hory do zahraničí, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění a v rámci něho i pojištění odpovědnosti, nejen léčebné výlohy a asistenční služby. Za výhodnou cenu a z pohodlí vašeho domova si ho sjednáte prostřednictvím našeho on-line formuláře na stránkách www.financniplanovani.cz.

Rada na závěr…

Pokud chcete mít ve svých smlouvách pořádek a přehled, využijte naši službu eKUKÁTKO, která vám umožní mít on-line přístup ke svým smlouvám, a to i z chytrého mobilního telefonu. Kromě toho, že budete mít pořádek ve smlouvách, ušetříte s eKukátkem peníze díky přehledu cen pohonných hmot ve vašem okolí, eKukátko vás upozorní na dluh, platbu či schůzku a dodá jistotu díky adresáři kontaktů na asistenční linky. Své příjmy a výdaje můžete sledovat prostřednictvím domácího účetnictví. Zaregistrujte se a využijte všech výhod eKukátka, registrace je snadná a rychlá.

Registrovat eKukátko 

Nezapomeňte si tedy udělat před koncem roku velký „finanční úklid“! Pokud potřebujete dále poradit, kontaktujte svého finančního poradce nebo naši informační linku 775 739 001.