Užít si zimních radovánek nebo se prohřát v teple u moře je snem mnoha Čechů. A protože se rychle blíží období zimních dovolených, připravili jsme pro vás rady, na co si dát před cestou do zahraničí pozor. K sestavení přehledu nás vedly i zkušenosti našich klientů, kterým jsme v minulém roce pomáhali řešit škodní události v podobě úrazu, poruchy auta či ztráty zavazadel.

Základní rada č. 1: Nezapomeňte si vždy sjednat při cestě do zahraničí cestovní pojištění. To by mělo obsahovat nejen pojištění léčebných výloh a asistenční službuale i úrazové pojištění a hlavně pojištění odpovědnosti. To vás ochrání v případě, že způsobíte svým chováním škodu jiné osobě např. při lyžování. Částky v takových případech se pak mohou pohybovat v řádu statisíců. Cestovní pojištění ve výše zmiňovaném rozsahu se dá pořídit již od 12 Kč na den a z pohodlí vašeho domova přes odkaz níže. I když jsou Češi v tomto směru rok od roku dle statistik zodpovědnější, přesto vyráží na hory bez pojištění každý pátý Čech.

Rada č. 2: Cena není vše – při výběru pojišťovny se neřiďte jen cenou, ale i tím, co a v jaké výši pojistka kryje a co nikoliv.

Rada č. 3: Pokud jedete lyžovat na hory, ujasněte si, zda potřebujete pojistku k běžnému lyžování na sjezdovce, nebo na rizikovější sporty. Dle statistik ERV Evropské pojišťovny je lyžování nejrizikovějším zimním sportem. Každý třetí úraz z lyží je vážný a na snowboardu je to dokonce 55 %.

Rada č. 4: Při jízdě na lyžích či snowboardu dodržujte pravidla Mezinárodní lyžařské federace FIS, v případě nehody k nim policie nebo likvidátor přihlížejí a posuzují, zda jste se na svahu chovali podle nich.

Rada č. 5: V případě, že jedete autem, překontrolujte si platnost povinného ručení, případně si uzavřete havarijní pojištění po dobu dovolené.

Rada č. 6: Víte, jak postupovat při dopravní nehodě v zahraničí? Vytiskněte si postup a uschovejte ho v autě. V případě nehody vám pomůže.

Rada č. 7: Uložte si fotokopie důležitých dokumentů jako pas, technický průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny a další na eKukátko, které funguje jako elektronický šanon a úložiště.

Seznamte se s eKukátkem blížeRegistrace je jednoduchá a služba je pro klienty ST Consult zdarma.

V případě dalších dotazů ohledně cestovního pojištění, havarijního pojištění auta nebo jiných potřeb (ochrana majetku, bydlení, spoření na penzi, zajištění rodiny…) kontaktujte finančního poradce ST Consult nebo naši informační linku na telefonu 730 190 222.